Veel klachten zijn minder chronisch dan wordt aangenomen

Mijn visie

Ben je op zoek naar nieuwe aanknopingspunten, inzichten en tools om zelf meer regie te krijgen over je herstelproces? Dan ben je hier aan het juiste adres. Mijn Myofasciale benadering biedt verrassende oplossingen om meer invloed te krijgen op je eigen herstel. Ik kijk naar de mens als totaal met een specifieke focus op de rol van spieren en het bindweefsel. 


Spieren en bindweefsel

Beeldvormende technieken, zoals Röntgen, MRI of CT zijn niet toegespitst op het bindweefsel en de spieren. Zelfs de meest ervaren radioloog zal Myofasciale triggerpoints met een diameter van 0,16 cm2 over het hoofd zien. Juist deze minuscuul kleine verkrampingen in de spieren kunnen de spierfunctie behoorlijk ontregelen. Zo kunnen spieren zich bijvoorbeeld via het bindweefsel vastklampen aan het bot om daar de broodnodige stabiliteit uit te halen. Als dit proces lang aanhoud kan het spierstelsel ontregelt raken met alle negatieve gevolgen van dien.


Zoeken naar oplossing

Vaak wordt bij het stellen van een diagnose de spieren en het bindweefsel buiten beschouwing gelaten. Deze belangrijke onderdelen van het lichaam worden dus structureel over het hoofd gezien. Veel mensen voelen zich na een bezoek aan de (huis)arts of specialist dan ook niet gehoord, begrepen of serieus genomen. Ze blijven zoeken naar een oplossing en dwalen radeloos rond in het “medische bos”. Het overgrote deel maakt langdurig gebruik van geneeskundige of complementaire zorg.

 

Chronische pijn verklaard

De term chronisch associëren veel mensen met: nooit meer beter worden. Dit gevoel kan depressie veroorzaken waardoor mensen in een negatieve spiraal belanden. Dat leidt in 30% van de gevallen tot ziekteverzuim. Juist vanuit spieren en het bindweefsel kunnen veel chronische pijnklachten worden verklaard. Dit terwijl deze onderdelen van het menselijk lichaam in het reguliere medisch traject weinig aandacht krijgen.

 

Myofasciale benadering

Behandeling volgens de Myofasciale benadering is een relatief simpele en voordelige oplossing zonder dat de kosten voor zorgconsumptie, ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid uit de hand lopen. Wil je meer lezen over de achtergronden van mijn Myofasciale benadering, lees dan mijn blogs op spierinzicht.com